Makale Nasıl Yazılır? Sıralamalarda Çıkacak Makale Yazımı

Makale Nasıl Yazılır? Sıralamalarda Çıkacak Makale Yazımı
Yayınlama: 06.03.2024
Düzenleme: 06.03.2024 13:46
130
A+
A-

Benzersiz makale sahibi olmak isteyen internet sitesi sahiplerinin en önemli arayışı makale nasıl yazılır sorusunun yanıtını bilenlerdir.

Uzun yıllardır uğraş gösterdiğim web siteleri, makale yazımı ve diğer hususlarda kusursuz olduğumu söylemek yanlış olur. Ancak bu yolda elde ettiğim tecrübeler ile edindiğim bilgiler ışığında sizlere makale yazma aşamaları nelerdir ayrıntılı olarak açıklamak istiyorum. Hani yazmış olduğum tüm makaleler bu şartlar altında mı yazıldı diye sorarsanız elbette hayır.

Özellikle Google aramalarında ilk sıralarda çıkmak için çaba gösteren internet sahipleri makale ve haberlerini alım yoluna giderken makale nasıl yazılır sorusunun yanıtını bilenlerle çalışmak ister. Bu içeriğimde akademik makalelerden ziyade ziyaretçi çeken, popülaritesini artırıcı internet sitesi haberleri ve makaleleri nasıl yazılır sorularına yanıtlar vereceğim.

İnternet sitesi sahibisiniz, makalenizi satın alıyorsunuz. İşte bu aşamada en önemli husus özgün ve kaliteli içerikler almak ilk amacınız olmaktadır. Ancak doğru makale yazarına ulaşım sağlamak birçok sebeple mümkün değildir. Bunun yanında sürekli duyulan ihtiyaç sektörü zorlamasının yanında yapay zekalar bir tehdit mi yoksa kolaylık mı ayrı bir tartışma konusunun başlığını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

Makale yazımında en önemi husus anahtar kelimelerdir. Bu kelimelerin farklı varyantlarının bulunması gerekir. Bunun sebebi arama yapan kişilerin farklı kelimeler bütünü ile cümleler oluşturmasıdır. Bununla birlikte okuyucuların hangi kelime dağarcıkları ile en fazla arama yaptıkları keşfedilebilir. Bu keşifler için bazı programlar, uygulamalar ve internet siteleri hizmet vermektedir. Bu anlamda en çok kullanılan anahtar kelime siteleri şunlardır;

Makale Nasıl Yazılır?

Makale Nasıl Yazılır?

  • Google Anahtar kelime planlayıcı
  • Semrush
  • io
  • Ubersuggest Anahtar Kelime Aracı
  • Keyword Finder
  • SEOMonitor
  • WordStream

Gibi uzayıp giden onlarca kalem bir liste oluşturulabilir. Burada benim en çok kullandığım Semrush sitesidir. Bu siteyi kullanamıyorsam en azından Google aramalar ile yazmak istediğimiz konu üzerinden bazı anahtar kelimeleri ortaya çıkarma yoluna giderim. Arama cümlesi ile ortaya konulan listelerde kişilerin sıklıkla aradığı cümleler ve kelimeler böylelikle ortaya çıkmaktadır. En azından birçoğunu ortaya koyma imkanınız olmaktadır.

Anahtar Kelime Listeleme Aracı

Semrush Kullanımında önünüze çok kapsamlı aramalar ve analizler çıkmaktadır. Öyle ki burada anahtar kelimeler kadar backlink listelerine, rakip sitelere, muhtemel ziyaretçi sayılarına kadar istatistiklere ulaşmak mümkündür. Anahtar kelime arayışında liste uzayıp gidebilir. Ancak hacim olarak 20 sayısına kadar bu kelimeleri makalenizde yazmanız önemlidir.

Semrush SEO Anahtar Kelime Bulma

Semrush uygulaması ile anahtar kelime aramalarında ilk 10 sırada çıkan kelimeler ile cümleleri sizler için derledim.  Örneğin makale nasıl yazılır anahtar kelimesinde hacme göre anahtar kelimeler şunlar çıkmaktadır.

Makale Nasıl Yazılır?

Makale Nasıl Yazılır?

  1. Makale nasıl yazılır?
  2. Bilimsel makale nasıl yazılır?
  3. Makale kaynakça nasıl yazılır?
  4. Makale Kaynakçası nasıl yazılır?
  5. Makale Nasıl yazılır örnek
  6. Makale nasıl yazılır örnekleri
  7. Makale özeti nasıl yazılır?
  8. Akademik makale nasıl yazılır?
  9. Makale raprou nasıl yazılır?
  10. Makale nedir nasıl yazılır?

Google Arama Sayfasında Anahtar Kelimeler

Aynı başlıkla Google aramasında karşımıza çıkan liste şu şekilde olmaktadır.

  • Bir Makaleye Nasıl Başlanır?
  • Makale nedir nasıl yazılır?
  • İyi bir makale nasıl yazılır?
  • Makale yazma aşamaları nelerdir?
Makale Nasıl Yazılır?

Makale Nasıl Yazılır?

Daha fazla ve uygun anahtar kelimeye sahip olabilmek için Google arama sayfası altındaki daha fazla arama menüsü altındaki anahtar kelimelerde önemlidir. Bu kelimeler ile makalemizi zenginleştirmek doğru adımlardan biridir. Buradaki arama terimleri ise güncel olarak şunlardır;

  • Ödev makale nasıl yazılır?
  • Makale örneği
  • Makale nasıl yazılır örnek
  • Makale nasıl yazılır örnek pdf
  • Akademik makale nasıl yazılır?
  • İyi bir makale nasıl yazılır?
  • Makale nasıl yayınlanır? C
  • Akademik makale örneği

Anahtar kelimeleri oluşturduktan sonra cümle içerisinde bu kelimeleri yazıp arkasından net ve doğru cevaplar verilmesi önemlidir. Ayrıca bu soruları bir paragrafa sığdırıp ardından cevap vermek makalenizi kaliteli kılmaz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken birçok husus bulunmaktadır.

Anahtar Kelime Cümle İçerisine Nasıl İşlenmeli?

Metin içerisinde öyle bir cümle kurmalısınız ki bu cümle içerisinde anahtar kelimeler içeren cümlemizi sormamız ve ardından net yanıt vermemiz gerekir. Bu durum aramalarda çıktığı gibi okuyucu işini görür ve gider. Aynı kelimeler ile başka sayfalara gitmez. Bu durum Google robotlarınca görülmektedir. Böylelikle makaleniz kaliteli hale gelir ve sıralamasını kaybetmez. Hatta tüm anahtarlar ile soruların yanıtlarını vermeniz halinde H1 ana başlığınız dışında tüm aramalarda çıkma ihtimaliniz yükselir. Örneğin iyi bir makale nasıl yazılır sorusunun yanıtı;

  • İçerik ile başlık uyumunun sağlanması
  • Net doğru cevaplar verilmesi
  • Basit ve kısa cümleler kurulması
  • İlgi çekerek okuyucuyu sayfada tutması
  • Türkçeye ve dil bilgisine uygun cümleler kurulmasıdır, diyebiliriz.
Makale Nasıl Yazılır?

Makale Nasıl Yazılır?

Makale Yazarken Nelere Dikkat Etmeli?

Anahtar kelimelerden yazılı makalelerden esinlenerek özgün makaleler ortaya konulabilir. Bu aşamada anahtar kelimelerinizi hazırladıktan sonra ara başlıkları yazmaya başlamadan önce hazır etmek gerekir. Bu başlıkları oluşturduktan sonra makalenizi yazabilirsiniz. Böylelikle eksik bir ayrıntıyı kaçırmadan okuyucuları tatmin edici ve doğru cevap veren makaleler ortaya konulabilmektedir. Makale yazarken dikkat etmeniz gereken hususlardan bazıları ise şunlardır.

  • Makalenize giriş cümlesi 15 – 20 kelime aralığında olması gerekir.
  • Giriş cümlesinde makale başlığı mutlaka anahtar kelime olarak geçmesi gerekmektedir.
  • H1 başlık ve H2, H3 başlıkları düzenli bir şeklide ortaya konulması gerekmektedir.
  • Başlıklardan sonra paragraflar en fazla 150 kelime ve diğer başlığa kadar 300 kelimeden fazla olmamalıdır. 300 kelimeyi geçiyorsa H3 olarak bir başlık uygulamanız yeterli olmaktadır.
  • Başlıkta bulunan cümle ile makaleye başlamak uygun değildir. Mutlaka başka bir kelime ile başlanmalıdır. Yinelemekten uzak durulması gerekir.
  • Makalenizin kaliteli olabilmesi için yeterli kelime sayısına sahip olması önemlidir. Bununla ilgili daha çok ayrıntıyı makalemizin devamında bulabilirsiniz.
  • Anahtar kelimenin makalenizde 2 en fazla 3 tane olmasına özen gösterin. Hatta kısa makale ise daha az kullanılmasında fayda olacaktır.
  • Cümle uzunluğunu kısa tutmakta fayda vardır. Makale uzunluğuna göre yüzde 20 den fazla uzun cümle tutulmaması gerekir.
  • Geçiş kelimeleri kullanmayı unutmayın.
  • Edilgen çatı cümlelerden uzak durun.
  • Sürekli ardışık cümlelerden kaçının.
  • Alt başlık dağılımını uygulayın.

Makale Kaç Kelime Olmalıdır?

Akademik makalelerin kelime sayısında bir sınırlama mümkün değildir. Ancak çok aranılan kelimelerde ilk sırada çıkmak için atacağınız adımlar açısından kelime sayısı önemlidir. Çok uzun kelimeli yazılar içeriği uzatırken okuyucunun sıkılmasına ve hatta kaçmasına neden olmaktadır. Kısa olanlar ise aramalarda kendisini gösteremediği gibi okuyucunun daha hızlı gitmesine neden olmaktadır. Hatta aramalarda bu makaleler hiç çıkmayabilir.

Makale kaç kelime olmalı sorusunun altında kullandığınız seo aracı da önemlidir. Yoast Seo için 600 kelime yeterli olurken All İn One Seo için 300 kelime yeşil yakmak için yeterli gözükür. Ancak durum böyle değildir. Gerçek bilgiler içeren, aramalarda istikrarlı bir şekilde üst sıralarda yer almak isteyen kişilerin makaleleri bana göre en az 1500 artı kelimeden oluşması gerekmektedir. Ana başlık sonrası ara başlık altında en az 150 artı kelime olması gerekir. Daha az kelime dağarcığına sahip yazılar Google tarafından değersiz görünmektedir. 300 üstü ise çok fazladır. Bu sebeple bu dağılımın iyi sağlanması gerekir.

Makale Nasıl Yazılır?

Makale Nasıl Yazılır?

Bununla birlikte makalenin konusu ve amacı önemli olmaktadır. Buna göre bir yazı ortaya konulması gerekir. Güncel bir haber yazılmasında 300 kelime yeterlidir. Bu aşamada tekrarlanan cümlelerden uzak okuyucuyu meraklandıran cümleler kurulması gerekir. Bu sayede okuyucu sayfada daha çok kalmaktadır. Bu da sitenizin kalitesini artırmaktadır.

Bizler genel itibarla akademik makale yazmayız. Google aramaları ile merak edilenlere ışıklar tutarız. Bu aşamada kelime sayısı aranılan konu açısından çok kısa olabilir. Bu durumda Google makalemizi çok yetersiz görür. Ancak gereksiz kelimelerle makalenin de uzatılmasının bir anlamı yoktur. Örneğin Terzi dizisi gerçek hikaye mi sorusunun yanıtı çok kısadır. Okuyucu bu sorunun yanıtını almak ister. Sizde gereksiz kelimeler ile makale içerisine bu yanıtı saklarsanız okuyucu bulamadan kaçabilir. Bu yüzden okuyucuyu sıkmadan kaçırmadan net yanıtlar verilecek yazılar yazılması gerekir.

Makale İçi Linkler

Seo uygulamaları ve eklentilerine yeşil ışık yaktırma olarak nitelendirdiğimiz ayrıntılardan bir diğeri de makale içi linklerdir. Makalede hem site içi hem site dışı link yapılması gerekir. Bu seo için önemli olmaktadır. Ancak site sahipleri daha çok site dışına link vermekten kaçınmaktadır. Ancak bazı makalelerin güvenirliliği ve doğruluğu ile okuyucuyu doğru yönlendirmek açısından dış link verilebilir. Uzun makalelerinizde en azından bir dış link vermenizi tavsiye edebilirim.

Site içi linkleri ise önemli anahtar kelimelerdeki içeriğinize ve kategorilerinize verebilirsiniz. Haber siteleri bu linkler için daha çok eklentiler kullanmaktadır. Zira çok geniş bir indekse sahip sitede bunu yönlendirmek zor olmaktadır. Ancak 300 -500 index sayısına sahip internet sitesi için manuel olarak linkler eklemek okuyucuyu yine sitenizde tutmak için etkilidir. Bununla birlikte okuyucunun bilmediği bir kelime ile karşılaşması halinde bu kelimeye link vermek, başka bir sayfada bu kelimeyi tanıtmak önemli olmaktadır.

Makale Nasıl Yazılır?

Makale Nasıl Yazılır?

İnternet sitelerinde makale nasıl yazılır sorusunun altında çok geniş bir yelpaze bulunmaktadır. Bu yelpazeye ne kadar çok yer verirseniz makaleniz kaliteli olur. Böylelikle aramalarda istikrarlı bir şekilde kalmış olursunuz.

Geçiş Kelimeleri Kullanmaya Özen Gösterin

Cümleler arasında geçiş kelimeleri okunabilirlik açısından çok önemlidir. Bu kelimeler okuyucuyu sıkmaz ve makaleyi okumasına devam etmesini sağlar. Öyle ki bir roman yazarı olduğunuzu düşünün. Yaşanılan an en ufak ayrıntısına kadar anlatılırken devamındaki sır okuyucuyu romana bağlar. Bu durum okuma süresini uzatır. Uzayan süre ile makale kalite kazanır. Böylelikle en çok okunulan başlıklar arasında yer alır.

Sektörde forum siteleri ile birçok makale yazarına ulaşmak mümkün. Yazarların şikayeti kadar makaleyi almak isteyen kişilerin şikayetleri de bulunmaktadır. Bu aşamada iki taraflı olarak öğrenmek için hem alıcı hem satıcı konumunda olmak sektörü keşfetmek için önemlidir. Öyle ki onlarca siteye makale satışı yaptığım gibi onlarca kişiden makale satın aldığım oldu. Bunun yanında tanıtımlar almak, tanıtımlar vermek sektördeki deneyim ile bilgi dağarcığınızı daha çok genişlettiğini göreceksiniz. Makale yazarken kullanmanız gereken geçiş kelimelerinden bazıları şunlardır;

  • Ve
  • Ama
  • Çok
  • Çünkü
  • Üstelik
  • Böylelikle
  • Öyle ki
  • Başka bir deyişle
  • Bu nedenle
  • Bu sebeple
  • Bu aşamada
  • Örneğin
  • Mesela
  • Benzer şekilde
  • Ondan sonra
  • Sonuç olarak

Bu tür geçiş kelimeleri seo açısından çok önemlidir.

Makaleyi Yazacağınız Sitenin Amaçları Önemlidir

Makaleyi yazdığınız sektör, alan ve bunlar kadar amaçları da önemlidir. Bu amaca yönelik olarak makaleler hazırlanmaktadır. Örneğin sosyal medya ile makaleye ziyaretçi çekmek isteyenler öyle ilginç başlık atmalı ki ilgi çekici olsun. Öylesine dikkat çekici bir görsel kullanmalı ki ziyaretçi hemen üzerine tıklasın. Bu sebeple internet sitesi sahiplerinin amaçlarına bağlı olarak iyi bir makale değişiklik göstermektedir. Bunun yanında Google algoritmalarını farklı benimseyen, yenilikçi algoritmalardan uzak kalan, kendi deneyimlerine göre farklı değerlendiren makale alımı yapmak isteyenlerde bulunmaktadır. Bu aşamada alıcının istediği tarzda bir makale ortaya konulmadığında makale yazarının bu işi bilmediğinden bahsedilmektedir. Hatta daha ileri yorumlar söz konusudur. Bu durumun da yanlış olduğunu belirtmek gerekir.

Makale Yazarları

Genel itibarla bakıldığında makale satışı yapan birçok web sitesinden bahsetmek mümkündür. Ancak her beklentiyi karşıladığını söylemek mümkün değildir. Kaliteli olarak istenilen tarz ve ayrıntılar ile makale yazarlığı yapan kişiler zaten sürekli iş bulmaktadır. Öyle ki alıcılar standart ücretlerden daha çok verme yoluna gitmektedir. Bu sebeple iyi bir makale yazarını ve editörünü hemen bulmanız uzun zaman gerektirir. Bunun yanında takip edilmesi gereken hususlardan biridir.

Forum siteleri ile bu hizmeti almak ve vermek mümkündür. Özellikle R10.net bu anlamda en iyi forum sitesidir. Buraya yapılan üyelikler ile makale alım, satımı dışında birçok dijital iş bulunabilmektedir. Hatta burası için web hizmetlerinin kalbi demek yanlış olmaz. Makale yazarlığı ile gelir elde etmek istiyorsanız sayfalarda belirtilen şartlar dahilinde yazarlık yapabilir, buradaki yazarlardan aldığınız özgün yazıları bloglarınızda yayımlayabilirsiniz.

İlla bu konunun uzmanı olduğunu iddia etmiyorum. Ancak yüzlerce internet sitesi, haber sayfaları ve bloglara yazmış olduğum yazılar, blog sahiplerinin isteklerine bağlı olarak çok farklı aşamalar kat ettim. Bu yüzden sizlere bu konuyu dile getirmek istedim. Hatta okuyucuların bu konuda daha verimli bir sonuç alabilmesi adına sizlerin de bildiklerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne yazmanız benim için çok değerli olacak. Turan AY

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.