Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?
Yayınlama: 08.01.2024
Düzenleme: 11.01.2024 10:48
6
A+
A-

Stres her insan için günlük yaşamın bir parçası olurken merak edilen hususlardan biri stres kalp sağlığınızı nasıl etkiliyor sorusudur. Kişisel olarak görülen baskı tükenmişlik hissine kadar ilerleyebilmektedir.

Kalp strese en çok mağdur olan organlardandır. Bu anlamda kişinin öfkesi, tedirginliği, endişesi ile ezilmiş ve tükenmişlik hissi yaşamasına neden olmaktadır. Kişisel olarak ilk etaplarda bu tür zorluklar hafif bir biçimde atlatılmaktadır. Ancak ilerleyen süreçte bu durum değişmektedir. Bazı kişiler bu durumu daha sık deneyimlerken kalp bu strese dayanamayabiliyor. Yenik düşen kalp yaşamın sonu olabilir. Zira genel olarak bu durumu kanıtlayan birçok hikayeden bahsetmek mümkündür.

Stres Kardiyovasküler Hastalıklara Yakalanmada Ne Kadar Etkili?

Dünya genelinde birçok Tıp Fakültesi, Üniversiteler ve bilim adamları stres üzerine araştırmalar yapmaktadır. Zira bu araştırmaların en önemli aşaması kalp ile kardiyovasküler hastalıklara yakalanma ve bu nedenle ölme riskinin artması olmaktadır.

Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Duruma örnekle bakmak gerekirse iş yeri gün boyu stresin ana kaynağıdır. Burada düzenli olarak yaşanılan stresli çalışma şartlarından bahsetmek mümkündür. Zira burada uzun süre çalışan kişiler nedeni ne olursa olsun hissettiği stres miktarı ile etkilenmektedir. Stresi sürekli yaşayan kişilerin ileriki süreçte kardiyovasküler sorunlar ile yaşama riskinin yüksek olduğunu yapılan araştırmalar gözler önüne sermektedir.

Kalbe Zarar Veren Başlıca Etkenler

Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Dünyada stres kalp rahatsızlığı için en önemli faktör olarak görülmekmtedir. Ancak bilim adamları halen stres ile kalp arasındaki ilişkiyi çözmek için çalışmaktadır. Birçok bilim adamı stresli durumların tümünün sağlıksız olmadığını belirtmektedir. Asıl önemli konu stresin zorluğunun üstesinden gelmektir. Stresin üstesinden gelemeyenler de kalp rahatsızlıkları ön plana çıkmaktadır. Özellikle aklınıza takılan soru stresin başlıca kalbe zarar verip vermediğidir. Ancak kalbe daha çok zarar veren etkenler söz konusudur. Bunlar;

  • Sigara
  • Alkol
  • Sağlıksız beslenme
  • Yetersiz uyku

Başlıcalarıdır. Bu sebeple bilim stres ile kalp arasındaki ilişkiyi cevaplayamamaktadır. Stresin devamında aynı zamanda Tip 2 diyabet hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu ikisi arasındaki ilişkinin ortaya konulması bilim adamlarının en önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Ancak henüz bilimsel olarak bir kanıt ortaya konulamamıştır. Yapılan çalışmalarda stresin insanı hem içten hem dıştan değiştirebileceğine dair ilerlemeler kaydetmiştir.

Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Stres Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Kronik Stres

Akut stres etkenleri, vücudun savaş ya da kaç tepkisinin çok yoğun bir şekilde harekete geçmesine yol açan deneyimlerdir. Bunlar, durumun taleplerinin, kişinin bunlarla başa çıkma kaynaklarını aştığı olaylar olabilir. İster doğal sebeplerden ister terör olayı gibi bir olaydan kaynaklansın, büyük bir felaketle yaşamak, bu iç sistemlerde aksamalara yol açan türden bir akut stres olabilir.” Bu arada kronik stres, kişinin sağlığı için acil bir tehdit oluşturmayan ancak düzenli olarak gerçekleşen ve uzun süre devam eden stresli deneyimleri ifade eder. Telaşlı ve yorucu bir meslekte çalışmak, zamanla vücudun strese tepki sisteminde bozulmalara yol açabilecek kronik stres etkenlerinin bir örneğidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.