Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır? Altın Testi Nasıl Yapılır?

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır? Altın Testi Nasıl Yapılır?
Yayınlama: 11.01.2024
Düzenleme: 11.01.2024 10:47
5
A+
A-

Binlerce yıldır yatırımın baş tacı olan gerçek altın nasıl anlaşılır? Sahte altın ile gerçek altın arasındaki farklar arama konusudur.

Eski çağlardan bu yana varlığını artırarak getiren altın çok değerli bir madendir. Çok az bulunması ve ziynet eşyalarında kullanılması ile aynı zamanda takas aracı olarak değerlendirilmesi altını her daim değerli kılmıştır.

Altının gerçek olup olmadığını merak etmenin birçok nedeni olabilir. Özellikle alım yaparken sahte altın ile dolandırılma endişesi hâkimdir. Zira günümüzde altına çok benzeyen sahte metaller yapılabilmektedir. Bu durum ise gerçek ve tüzel kişiliklere endişe nedeni olarak yansımaktadır. Zira geçtiğimiz yıllarda Çin’de ortaya çıkan 83 tonluk sahte altın halen tüm haberlerde örnek olarak gösterilmektedir. Gerçek altın ayarlarında;

  1. 24 ayar altın % 100 saftır. Yumuşaktır. Mücevher ve küçül altın üretiminde kullanılır.
  2. 22 ayar altın % 91,7 saflıktadır. Takı için kullanılır.
  3. 18 ayar altın % 75 saflıktadır. Mücevher yapımında kullanılır.
  4. 14 ayar altın % 58,3 saflıktadır.
  5. 10 ayar altın % 41,7 saflıktadır.

Yatırımın en önemli aracı olması nedeniyle en ucuz altın nereden alınır başlıca arama konularından biridir. Küresel ekonomide bu hususunda yeri vardır.

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır? Gerçek Altın Testi Nasıl Yapılır?

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır? Gerçek Altın Testi Nasıl Yapılır?

Evde Altın Testi Nasıl Yapılır?

Altın alım satımında en doğru adres bankalardır. Ancak halen fiziki olarak bu işlem yapılabilmektedir. Gerçek ve sahte altın arasındaki farkı ortaya koyan testler bulunmaktadır. Bunun yanında altının saflık derecesi önemlidir. Zira 8, 18 ve 22 ayar gibi saflık ayarlarından bahsetmek mümkündür. En saf hali 24 ayar olanıdır. Ancak bu ayardaki altın çok yumuşak olmaktadır.

Saflık derecesini ortaya koymanız mümkün olmasa da evde altın testi nasıl yapılır merak konusudur. Metal olarak testini yapamasanız da gerçek altında dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;

  • Altın üreticisinin damgası
  • Altının saflık derecesi
  • Çeyrek, yarım ve tam altınlarda Atatürk Portresine bakın, TC Darphanesi yazısını inceleyin
  • Ziynet eşyalarında saflık derecesi ve ayarları damga halinde bulunmaktadır.

Sahte altınlarda damgalar farklılık göstermektedir. Orijinal bir damga yoksa sahte olma olasılığı vardır. Güvenirliliği az olmasına rağmen bu durumu gözardı etmemek gerekir. Başlıca gerçek altın testleri şunlardır;

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır? Gerçek Altın Testi Nasıl Yapılır?

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır? Gerçek Altın Testi Nasıl Yapılır?

Cilt Testi

Gerçek altına cilt tepki vermez. Sahte altınlar ise hemen tepki gösterebilmektedir. Bunun için kolunuzun iç kısmına mevcut altını bir miktar sürttürün. Cildiniz ani tepki vermesi halinde bu sahtedir. Zira gerçek altının böyle etkileri olmamaktadır.

Isırma Testi

Özellikle Amerikan filmlerinde altının ısırıldığı dikkatinizi çekmiş olabilir. Bu durum altının yumuşaklığıyla ilgilidir. Bu sayede altının özelliği hakkında bilgi edinilebilir. Isırdığınızda altına diş izi geçiyorsa gerçek altın denilebilir. Fakat tam ayarı hakkında bir fikir elde etmeniz mümkün değildir.

Mıknatıs Testi

Gerçek altın testinde bir diğer husus ise mıknatıstır. Altın olmayan bir metali mıknatıs çeker. Altını ise çekmez. Bu testi de manyetik olarak deneyebilirsiniz.

Özgül Ağırlık Testi

Altının gerçekliğini test ederken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de özgül ağırlığıdır. Diğer metallere göre daha ağırdır. Özellikle ziynet eşyalarında bunu göz ardı etmemek gerekir. Bu testi su dolu bir bardakta yapabilirsiniz. Altın batar ve yüzmez.

Ses Testi

Kuyumcuların yaptığı testlerden biri de ses testidir. Altını alıp metale atıldığında tok bir sesle kendisini ele vermektedir. Tok sesin aksine ince bir ses sahte olduğu göstergesi olabilir.

Oksitlenme Testi

Kurumsal firmalar altın testini oksitlenme ile yapmaktadır. Bu durum saflığını ortaya koymaktadır. Saf altın oksitlenmez. Ancak bir tozlanma ile oksitlenme söz konusuysa sahtedir.

Mihenk Taşı ve Asit Testi

Kuyumcular aynı zamanda mihenk taşını sürterek altının saflığı hakkında bilgi edinmektedir. Taşla çizik atılan altının üzerine asit dökülmektedir. Bu asit çizgiyi siliyorsa ayar düşüktür veya gerçek altın olmama ihtimali vardır.

Sirke Testi

Altının sahteliğini ölçmek için ayrıca sirke kullanılmaktadır. Bir damla sirke atın ve bekleyin. Damlattığınız yerde renk değişimi varsa sahte altındır.

Dolardaki Hareketler Kısa Vadede Para Kazandırır mı?

1 Saatte Deli Gibi Para Kazanmak Mümkün mü?

Dolar İçin Kötü Haber Rusya ve İran’dan Geldi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.